Monday, November 3, 2008

Cilaka punya penyamun!

Tauke: Ini semua rasuah punya hal. Kasi tukar semua kerajaan punya kaki tangan.

Aku: Mana saya tau tauke. Saya mau angkat sekup satu. Depan tajam punya aaaa.

Tauke: BN sama Pak Lah tak salah juga kadang-kadang. Dia punya orang belakang macam cilaka. Cibai butul. Makan rasuah banyak kuat. Besar punya penyamun. Mau cash ke masuk buku ini sekup?

Aku: Tak tau la tauke. Semua orang cerita macam tu. Saya dengar je. Cash la itu sekup. Baru RM6. Kasi bil tau.

Tauke: Beli kapal seram la. Herikopter la. Makan rasuah. Komisen. Kalau ekonomi OK tak apa kan. Tengok kita kerja pun banyak teruk. Satu sekup RM6, Ah Moi, tulis bil! (menjerit ke arah keraninya).

Tiba-tiba datang seorang pelanggan. Pak Cik tua. Macam tak pernah bertukang saja. Jarang-jarang pergi kedai Hardware barangkali. Nak beli sekup juga. Nak bancuh simen agaknya.

Tauke: Cari apa bos?

Pelanggan Tu: Kasi sekup ni tauke. Berapa?

Tauke: RM12. Saya kasi RM10 la.

Pelanggan Tu: RM9 tak boleh?

Tauke: Saya sudah rugi RM2 apa.

Pelanggan Tu: Kasi la satu.

Hah, memang tulis RM12 tanda harganya. Sah Pak Cik tu tak pernah beli barang di kedai Hardware!

p/s: lap top aku tertinggal. Ni pinjam PC kerani akaun kejap. Jadi entri ni memang ditaip laju-laju. Ia pengalaman aku menbeli sekup pagi tadi. Ah, kerani akaun ni dah bising-bisang nak guna PC dia. Campak dalam kolah PC ni kang!!!!

30 comments:

Muhammad Azli Shukri said...

tu la lain kali baca elok2..

alif-mikail said...

Tokey cina memang macam tu!
Penyamun musat itulah dia!

ahahhahaa.. beli laptop baru la bang oii

miezi said...

biasa ar, meniaga kan.sape nak rugi.

ZulDeanz said...

marah betu bro kat kerani tu?

sultan said...

laaa... apasal ko x selamatkan pkcik tu. kalo x bole jd hero tamil jap. haha...

Fadh said...

sedap kata kat org...makan rasuah laa...itu laa ini laa...diri sendiri tak sedar cekik darah...betul ke sekup rm6 satu...aku baru cadang nak beli...tapi nak beli batang kayu jer...dia punyer besi sekup tue ada lagi...nasib baik ko citer kalau tak aku pun kena sembelih hidup2 dek tokeh cina...

Ojie said...

ooo ko beli dpt rm6 eh..aku kirim kt ko je la bang min kalo nk beli..huhu

eh, sekup tuh yg guna sodok tanah tu kan..awat aku rasa pelik je nak panggil sekup eh? ada nama lain ke idak?

Qaseh.Darwisy said...

Sekup tu ape bang??haiss..aku pun tak tau nih..ke scoop?hehhee..

Kasik virus kat PC kerani tu bang..biar dia pun x leh nk guna..padan..

Kikuri said...

Sekup tu scoop ek? ke shovel? Anyway, nampak benor entry ni ko buat laju2... semacam je...

o-y-e-t-t said...

sekup = serkup kepala = tudung opah wa

yoshz said...

Weh kapal seram tu apa? gigi dia panjang ker? boleh terbang ke malam2? Hahahaha....berapa harga kereta bajak kedai hardware tu jual?

p/s:aku rasa entri taip laju kau lagi best.sila campak laptop kau ke kolah ambik air semayang.

Umie said...

apsal ko x sound balik tokey tu..."nie rasuah nie..apa la lu tokey"...huhuhu

Dzulkarnain Mohamad said...

hehe..mcm tau je hardware mana nih. aku dengar baja nak turun harga. berita betul ke? haha

tasikmerah said...

jadah apakah sekup itu?





.

Hanim said...

pon konpius...apakah sekup itu?

padelkopak said...

hang maghah nooo min??

maza said...

ahaks....pandai sunggu tauke tu buat biz....rugi dua ringit konon....hehehehe

biskutrajin said...

pebenda sekup tuh?

seluksaku said...

sekup bancuh simen tu kan bro... kalu aku jdi bro min pun aku x sound tokey tu, sbb dia bagi rege ok kat aku... klau aku sound kang lain kali dia sembelih aku plak... tpi kalu dah lama x beli brg kat dia, mulalah kita kena sembelih jugak...

citer pasal sekup ni, mamat indon aku biasa bagi hilang kat site, alasannya handle dah patah... mat gian curi dan lain-lain lg... diaorang ingat aku ada kilang sekup... klau keje tu aku bg sub kat dia, tau plak jaga barang...

Anonymous said...

hehehe..ske ar bc cite dlm blog neh..dan komen2 dr readers..leh wat kte tgelak..hikss...
(kte br je add blog ni dlm fav..dpt dr blog sape ntah dh lupe..)

Redzwan Abdullah said...

Hardwer mane?
Aku nak boikot la...

jac said...

pergh..
garang nyeh...
rilek2..

poyotito's said...

haha
orang meniaga memang camtu dah!
sapa nak rugi brader..

Rajuna said...

rahimin,
tau ke pasal ada 25 negara yang mempraktikkan tahanan tanpa bicara?

diorang kata lah..diorang!! diorang!!!!! bunuh bunuh bunuhh!!!

*marah*

yanhashim said...

:)

manusia terlantar said...

Cina tu pun satu.. Cakap je pandai.. dia pun sama sakali daa~

Suka Bebel said...

ko dah biasa beli dpt harga separuh plak eh?ke aku silap paham?

rahimin idris said...

Azli,
Tu la. Tak nak tawar menawar dulu.

Aliff,
Memang laptop baru ni. Kalau tiap kali tertinggal beli baru, bangkrap aku!

Miezi,
Rugi menda gitu. Cekik darah orang kampong!

Zuldeanz,
Tak marah. Demonstrasi je. Haha

Fadh,
Haah. RM6 je satu kalau beli tunai. Harga yang diorang tulis tu untuk harga kredit. Hati2 beli barang di hardware. Semua separuh harga kat tanda harga tu diorang lipat untung. RM6 tu pun dah untung diorang.

Ojie,
Boleh. Scoop tu la. Saja eja gitu. Haha

Qaseh,
Laaa, kat site ko tak ada scoop ke? Sodok pasir tu.

Virus HIV pun ada PC tu. hihi

Kikure,
Sama la scoop and shovel tu kot. Aku lupa nak buka kamus. Hihi

Yoshz,
Kapal seram tu muncung dia ada batang betik. Haha

Umie,
Tu bukan rasuah. Cekik darah.

Dzul,
Hian lee memang mahal. Kebetulan natural habis hari tu. tapi aku dapat harga sama macam kat natural. Kalau kau nak barang2 murah gila untuk buat rumah cari taiko nam cham soo tu. gila, harga kilang! Mampus orang kampong kena cekik sebenarnya.

Tasikmerah,
Scoop. Penyodok pasir tu.

Padelkopak,
Marah juga. Teruk dia sembelih customer.

Maza,
Rugi menda. Rasa nak rompak kedai dia.

Biskut,
Scoop. Penyodok pasir tu.

Seluksaku,
Tu aku diam je.

Sama la budak tempat aku. Makita set drill aku setahun pakai dah hangus. Bukan pakai, makan terus!

Anoynimous,
Blog ko apa ha? Aku nak masuk tengok.

Redz,
Hian Lee. Kalau ko nak beli barang pergi Natural Strategy je. Paling murah. Kalau beli banyak macam kayu, batu bata, atap pergi Jerantut Wooden. Kalau simen atau besi pergi PS wong.

Jac,
Haih. Mana garang. Comel apa ni. Hahaha

Rajuna,
Tau. Termasuk Malaysia.

Bang juna. Sila marah secara berseni. Kita bikin manusia jadi kagum pada monument kemarahan kita!

Yan hashim,


Manusia terlantar,
Tah, cakap orang. Dia cam ah long perangai.

Sukabebel,
Harga yang aku beli tu la harga sebenarnya. Kalau kau tawar, sampai situ la dia ada untung. Kami selalu beli, banyak pula tu. kalau dia jual mahal, kami kongsi ramai2, beli borong kat tempat lain. Nampak? Kita ada pilihan dan kuasa untuk mengekang golongan pialang yang jahat ni.

yoshz said...

cilaka. aku tak bajet kapal tu.

mrblind said...

ini tokey..cakap tak serupa bikin..