Thursday, October 30, 2008

Menangani 'Sivaji The Boss"...

Petang tu hujan tidak, panas keras pun tidak. Cuaca termesra semenjak aku jadi budak site. Sesekali baru jumpa cuaca seakan-akan macam ni. Macam cuaca dalam slot samarinda orang Melayu korporat kaya-raya borak pasal saham di padang golf pun ada.

“Boss, hello boss. You jaga sini ka?”

Sedang aku layan angan-angan nak buka francais sandwich enam segi, tiba-tiba seorang lelaki India datang memusnahkan gambaran indah di ruang imaginasi. Semua lebur di diterbangkan bayu entah ke mana. Haih, kalau aku pokok tualang (?) dan 'Lord Of The Ring', memang aku hempap juga India tu!

“Saya buka jaga la macha. In charge saja.” Perkataan in charge tu sengaja aku padukan sedikit volmue nya nak bagi lelaki India tu guna terma yang lebih tepat lain kali.

“Ooo, O.K, O.K… itu besi tak ada lebih ka? Tak mau pakai punya. Jual sama saya la.”

Memang dah agak. Mesti ada India cari besi buruk. India dengan besi buruk memang macam lemang dengan buluh la di Malaysia sekarang ni. Kaum lain sikit-sikit saja. “Mau pakai lagi la itu macha.”

Malas aku nak layan. Besi yang berbasi enam kapi panjang aku dah kumpul setempat. Dekat dua tan. Kalau jual memang lepas la nak melancong ke Temerloh beli buku baru. Tapi sengaja aku simpan untuk satu projek tepi nanti.

“Tapi itu kicik-kicik lima enam inchi tak kan lagi mau pakai? Jual sama saya la. Saya untung you untung.” India tu memujuk. Kalau Pushpa Narayan yang pujuk sambil suapkan aiskrim perisa keladi lazat la juga.

“OK. Berapa sekilo?” aku tanya sambil rasa nak kasi dusyum saja satu kali. Dah cakap tak nak jual, balik saja la. Orak ngerti? Besi-besi tu aku nak peg level lantai tingkat bawah tu nanti. Kalau jual, 100 kilo lebih ada tu.

“70 sen sekilo boss. Saya angkat mari. Lori ada luar.” India tu borak sambil tunjuk arah lorinya di mana entah. Terlindung di balik tembok.

“Banyak murah? Apahal? Berniaga apa macam ni? Ini solid punya besi maaa…bukan tin sardin.” Aku tak puas hati. Masa tu besi buruk memang harga bagus punya. Rm1.20 aku dapat jual yang betul-betul dah tak nak guna. Sekarang dah murah. 20sen saja.

“Ini market punya harga la Boss. Saya mari angkat. 70sen O.K la.” Haih, dia pulak nak tawar menawar? Ingat aku tak ada lorong bagus ka?

“Macam ni la macha. Kalau awak betul-betul mau bikin wang, awak mari cari saya lagi satu tahun.” Aku bagi satu cadangan bernas punya.

“Apahal satu tahun? Ada projek lain tempat ka?” India tu buat muka pelik. Jangan bayangkan dia angkat kening macam Rajnikan la. Langsung tak sama.

“Saya mau tunggu ini besi besar lagi la. Lagi satu tahun, dia sudah besar, berat ada tambah, untung ada banyak la. Boleh macha?” Aku menerangkan rancangan bagaimana untuk buat duit lebih sambil goyang-goyang kepala.

Ayo, tak boleh la. Ini macam tak apa la. Ayo. Saya pigi dulu la. Terima kasih saja la boss.” India tu geleng-geleng kepala sambil berlalu.
Kalau Super Star Rajnikan dengar dialog aku, agak-agak dia bikin skrip filem tak?
Rosli LCS sedang uji kegagahan kiub di makmal - Memang foto hiasan pun. Tak berkait langsung dengan 'Sivaji The Boss' dan cerita besi buruk!

40 comments:

Kikuri said...

Camne agaknye ek sandwich enam segi??? ishhh... laparla pulak. Lom breakfast lagi ni...

Ojie said...

macha tuh ada x buat gaya mcm rajnikan masa nk sumbat rokok kt mulut?
hahaha..

aku taleh lupa komen ko tang ikan yg pandai berlakon..huhu

Qaseh.Darwisy said...

ehehh..besi mahal skang ni..jual jea..tapi btl jugak..may b lg staun besi tu makin berat n besa tambah karat lagi mahal kan..

yoshz said...

kau main2 ye dgn dia dia ye? mana tau dia nak guna besi tu buat ilmu kebal.

Hanim said...

nasib baik dia tak bertukar jadi incredible hulk. hehehe

Redzwan Abdullah said...

hahaha...
Ape kate ko buat syarikat jual besi buruk dan jual mahal2...'
Boleh untung maa...

Fadh said...

malam baru nie tengok filem 'sivaji the bos' di rtm2...tapi tak abis sbb pkul 12 tghmalam disiarkan berita omputih...terus aku terlelap...dah tak de citer sgt...aku layan jer...koi rasa laa kan klau aok kumpul byk2 besi2 yang dah digunakan sejak mula aok keje dulu sampai skrg...dah lama ananda tokey astro yang koi dok bayor bulan2 tue gulung tikar...

hajime said...

ko pun sivaji gak?
dem...

biskutrajin said...

ko pusing baek punya....

Rozlan Mohamed Noor (RMN) said...

Kalau jadi nak shoot, jgn lupa aku part extra. Dapat enterframe skit jadiler. At least scenery yg lalu-lalang kat tapak projek ko tue.

yanhashim said...

hehe
sengal je abang tomi.
besi boleh membesar eh?
boleh beranak pinak eh?
waahh!
kagum saya

manje said...

salam

hehe dah macamtu awak cakap kalo
dia tak pegi gak... memang ar nak
kene... hehe mcm2 ar

tasikmerah said...

lain tahun makin ringan la aku rasa... dah berkarat...




.

ilazz said...

ni msti peminat hardcore sivaji nihh..:P

Umie said...

Apsal aku mcm xtau nak komen ape nie bro...huhuhu

DarabDua said...

kalau gua jadi itu india mlm nnt gua dtg curik itu besi! haha~

miezi said...

berasa rugi terlepas menonton sivaji deepavali lepas. Huhu..Sila buat ulang tayang yg seakan-akan citer tersebut. Eheh

l.i.f.e said...

hahahaha...apa ke hal besi boleh membesar ni? betul punya tinggi imaginasi kamu :))

Che Sue said...

ni pehal ngan sivaji je ari ni aku baca? ari ni ari sivaji sedunia ke? napa aku tak dpt memo nyer?

*damn!*

Farid Abu Talib said...

kahkahkah. sungguh kamu tidak berperikemanusiaan.

fandi said...

dia despret tu. ko jual jele. kalau dicuri nanti tak ke naya. ataupun employ je kalau tak cukup memana besi, suruh macha ni jadi expeditor. haha

ZulDeanz said...

rezeki jangan ditolak bro!!

man_helang said...

aku dlu jual I beam...130 kilo...dpt la 1.00 sekilo...alih2 esoknya...aku dngar besi naik harga 2.30 sekilo...ha ha ha

farhanaLicious said...

"Kalau Pushpa Narayan yang pujuk sambil suapkan aiskrim perisa keladi lazat la juga"

ngada ngada! hahah~

benjamin aka pekik lunak said...

hahaha. baru aku tahu sekarang nih harga besi 70 sen sekilo. hurmm

padelkopak said...

lu site supervisor ek?gua klu x jd cikgu mybe da msk line2 tu lah...

Dzulkarnain Mohamad said...

jgn dia datang lepas setahun dah..

apek terror said...

baik ngaku lu peminat rajnikan kan....bukan gua racist just nk wish tahniah je...

mrblind said...

lu punya otak bergeliga..boleh bikin batu cincin..

zairi said...

ko punya tatabahasa pun dah macam pundek..kuahkuahkuah...dulu ko skolah ambik sastera ke??musykil tol aku kat ko ni..err..betul ke eja musykil tu?

rahimin idris said...

Kikure,
Aku pun tak pernah tengok. Kalau buat boleh jadi trade mark. Huhu

Ojie,
Tak ada pulak.

Saja nak bagi yoshz boring komen cam tu. hehe

Qaseh,
Sekarang dah murah. Tapi beli yg 12 meter mahal lagi!

Yoshz,
Siapa suruh dia degil!

Tapi kalau dia buat kereta kebal ok jugak.

Hanim,
Aku jadi mickey mouse!

Wan,
Hahaha ko bawak lori!

Fadh,
Woit, memang koi ada jual gak. Buat modal beli buku!

Hajime,
Ah, ko tiru aku!

Biskut,
Aku memang licik. Haha

Rozlan,
Haha pelakonnya kita bertiga je la?

Yan,
Eh, ada. belimbing besi!

Manje,
Hahaha aku halau je la. Dah aku in charge.

Tasikmerah,
Ah, aku balut dengan kain kuning. Bila buka dia jadi KLCC.

Ilazz,
Minat gak. Dia over tapi lucu!

Umie,
Hek eleh. Ni bukan komen. Dusyum kang!

Darabdua,
Kalau lu, gua jal la. Tapi double la. Pasal kena darabdua! Haha

Miezi,
Cari VCD/DVD je.

Life,
Hahaha kretif tak aku?

Che sue,
Kau duduk Algeria lewat setahun apa?

Farid,
Woit, itu kira mesra la tu. hahaha

Fandi,
Ui, mana boleh. Kalau rm10 sekilo gua jual!

Zuldeanz,
Betul. Nanti tolak habuk kan.

Manhelang,
Hahaha lu tak tanya gua dulu. Gua selalu updated.

Farhana,
Hahaha. Bes apa!

Benjamin,
Hui, tin susu pun laku apa.

Padel,
Lu budak CE ka?

Dzul,
Aku dah serah projek masa tu.

Mrblind,
Haih, lu baru tau?

Zairi,
Haih, mana ada belajar sastera. Dulu aku belajar bertukang kayu je!

sultan said...

aku nmpk silap macha tu ialah dia x cuba pujuk ko ngan cara mempersembahkan lagu2 hindustan rancak...

rahimin idris said...

sultan,
hahaha scene tu patut ada kan?

Don Balon said...

Min,
Koi respek ketegasan aok..
aok site maner skang nih?

alif-mikail said...

weh! ari tu macam da komen.. ahhaha

Ojie tu peminat Anne a.k.a macha.. ahhahaa..

Fiziy said...

pengaroh sivaji the boss dah semakin membesar. XD

artsoul said...

hahahah,mmg cara yg baik untuk buat india tu blah dari citu...

rahimin idris said...

Don balon,
Site di lipis je. Selalu India Tanya besi buruk. Haih.

Alif,
Dah komen dah. Dia suka tose ke?

Fiziy,
Tu la. Boleh jadi presdiden India dia tu.

Artsoul,
Hahaha mujur dia reti bahasa.

Suka Bebel said...

mati kutu macha tu bila ko ckp besi tu boleh membesar.ha ha

nanti aku tiru idea tu.geng sivaji ni memang siot.pernah sampai 3 lori diorang kebas besi2 kat tempat aku.bengang je aku!

rahimin idris said...

gila. penutup longkag kat rumah aku hilang hari tu!