Tuesday, May 10, 2011

Marzuki dan Kadir The Muvie

"Sungguh lama saya tidak menjumpai engkaulah Marzuki. Saya ingat engkau sudah meninggalkan dunia yang fana ini. Engkau pergi ke mana?" tanya Kadir kepada Marzuki dengan menggunakan Bahasa Melayu yang disangkanya sungguh standart itu.

"Saya sungguh sibuklah, Kadir." Marzuki menjawa ringkas sebelum menghirup kopi Janda Anak 8 yang semakin menyejuk. "Ada bisnes bagus."

"Wah, hebat itu. Kencangkah bisnes engkau itu?" Kadir menyoal lagi sambil mengorder kuih ketayap warna hijau 4 ketul.

"Bisnes ais. Memang kencang. Sekarang pun memang hot." ujar Marzuki dengan tona suara merendah seakan berbisik seraya matanya melilau memerhati sekeliling.

"Astaghfirullahalazim, Marzuki. Kenapa engkau melakukan kerja terkutuk ini? Kenapa? Kalau engaku diberkas, hukuman gantung sampai mati akibatnya. Kau bukan tidak tahu, insaflah.." kata mengggeleng-geleng kepala penuh kesal sambil menunggu kuih ketayap dengan wajah rakus ala-ala biawak mahu menggera anak ayam.

"Aku bisnes ice tube la. Sekarang musim panas. Kalau musim kenduri lagi kencang." Marzuki berkata sambil membelek-belek cawan kopi tahun 1967 yang kelihatan sungguh rare itu.

Kuih ketayap orderan Kadir sudah sampai. Kadir menjamahnya sambil membetulkan ketayap di atas kepala tuan restoran yang kelihatan sangat usang itu.

9 comments:

sEmut said...

peh buat comeback dengan ais nampak

Don Balon said...

Pergh..lejen is bek!!!kuikui

Jejaka Desa said...

Saloh paham ni kadang2 ter bahaye juge....

cik fatihah said...

kenapa lama tak menulis?lama betul honeymoon.

diskopi said...

Mohon maaf. Tumpang singgah sekejap untuk berita terbaek!

Bersih 2.0: Merakam Semangat Zaman/Capturing The Spirit Of The Times – Pertandingan Menulis Esei dan Cereka di dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.

Lebih daripada RM6,000.00 untuk dimenangi + buku-buku + tshirt diskopi bersih yang konfirm tak skema (nak kata kool, poyo la pulak) “melawan atas jalan bukan hanya atas talian” + peluang untuk karya anda diterbitkan di dalam bentuk buku!

Kalau korang berminat untuk terlibat di dalam usaha bersama merakam semangat zaman dan memenangi hadiah-hadiah tersebut, check it out butiran, syarat dan peraturan pertandingan ini kat:

http://diskopi.wordpress.com

Korang boleh jugak download poster pertandingan menulis esei dan cereka ini dalam jpeg file dan meletakkannya kat blog, website atau facebook korang untuk publisiti yang lebih luas.

Tolong war-warkan tentang pertandingan ini kepada jaringan dan kawan-kawan korang yang kat online mahu pun kat offline!

Terima kaseh.

Kringet said...

Peh! Kopi Janda Anok 8...

Menangkap!

Water Lily said...

Kadir ni puasa ke tidak..bulan puasa ni Kadir oii!

Min,
kak hilang no tepon ko sb handpone hilang la dek. Kasi tulis kat inbox FB.

)haha..bahasa Malysia tahap apa, gua pakai ntah)

yanhashim said...

salam bro.

tahniah kerana sudah mendirikan rumahtangga. :)

semoga berbahagia di dunia dan di akhirat.

yanhashim said...

salam bro.

tahniah kerana sudah mendirikan rumahtangga. :)

semoga berbahagia di dunia dan di akhirat.