Monday, January 4, 2010

Saya Bukan sXe

Aku tak pernah mengaku aku Straight Edge. Masa sekolah dulu ada juga tanda X sana X sini tu. Tapi cikgu yang buat dekat kertas ujian kelas saja.

Aku pun tak tau sangat pasal sXe dan tak berkecil hati kalau tak dapat pangkat sXe. Mula-mula dulu ingat sXe tu pendidikan sex ke hapa. Tapi aku respek juga la pasal perjuangan diorang tu.

Rasanya kali terakhir aku ke KFC tahun 2007. Itu pun ada satu tauke Cina ajak aku meeting situ. Dia la payung. Kalau ke Mc D tahun 2004 rasanya di Teluk Chempedak. Dengan Dzul Menereungpaya masa ambik tender boss. Itu pun Dzul belanja sebab dia boleh claim duit makan dan petrol. Aku tak boleh. Rekod paling lama ialah Pizza Hut. Tahun 1999. Mungkin sebab bunyi pizza hut tu macam ‘penjahat’ (mungkin sebab bola Itali paling rasis, jadi aku benci Pizza Hut).

Tapi itu semua tak ada kena mengena dengan sXe ke, punk ke, atau apa-apa perjuangan pun. Tak ada juga kena mengena dengan juga Free Palestine, Free Tibet atau anti Yahudi. Itu sudah jadi macam habit saja kot. Saja aku suka memboikot yang mainstream dan agak komersial tak tentu pasal. Walaupun tak ada faedah.

Sebabnya aku tak pikir pun aku boleh jadi true sXe. Dan aku pun bukanlah boleh jadi pejuang Palestine. Lagi pun mana jadi aku nak boikot sorang-sorang. Mustahil sangat.

Senang cerita, kalau korang turun Jengka nanti. Kalau nak belanja aku KFC, aku OK saja. Nak suruh aku yang belanja? Jangan harap. Belanja apam balik dekat simpang tiga Kampong Awah boleh laaa…


Perosak imej Bandar Jengka sebagai bandar Grind Core termulia era 90'an.

15 comments:

jo said...

ni la yang buat aku gemuk min...

H.A.N.I.E said...

apam balik rangup 1...

pakcik kordi said...

moh mkn kfc....tgu sana....

relevan said...

Jengka ( Nadi Kota dah berubah wajah sejak ada syarikat ayam goreng dari Kentucky ni )

Webmaster@Echam said...

Min,
Dah ade ke wehhhh... kaya lah owner KFC tu...

Mas Mohd Yunus said...

nti aku datang sana, nak rasa apam terbalik2 tu. best ke tak.

tasekM said...

kepsi aku lama tak makan.
apam balik pun dah lama tak makan jugak~

FastRi said...

sxe mmg xde kena mengena dgn kfc dan anak beranaknya. tp aku sokongla dgn apa yg ko buat tu

rahimin idris said...

Jo,
kau tu jenis makan tak hingat.

hanie,
ala, hari tu lalu temerloh, terus je. tak singgah.

PC kordi,
bila weh? aok tak jamming di jengka ke?

relevan,
berubah mendanya? haha. dulu ye2 je cakap nak boikot. hampeh la.

echam,
ada doh. mek di je belum.

mas,
muahaha. sana ada apam balik tak?

kak tasik,
diet ke? haha

fazri,
aku terbaca pasal sXe ni tahun 90 rasanya. tapi tak ingat dekat mana. tapi maklumat kurang dan aku tak folo la. aku lebih suka dengar bunyi-bunyian/muzik.

kalau ikutkan, bukan nak boikot, cuma aku kurang suka benda yang dikedepankan oleh iklan, atau diprojeksikan sebegitu untuk buat duit semata. manipulasi minda pengguna.pada kita tau benda tu memang tak bagus. silap haribulan memang berdosa pun makan mc d tu?

Redz da Tsar said...

sXe tue ape?

rahimin idris said...

redz,
straightXedge la hehe

deusXmachina® said...

lu blanja gua hotrods kt kfc pun cantik gak
erk888

AmaninaYusof said...

Wah..Jengka dah ada KFC. Caya lah. Pasni mesti ramai budak UiTMs lepak sana and makcik-mkcik pasar malm yang jual ayam mesti dah mula rasa cuak. hehehe..

*Ish..bila dah takde kat Jengka baru nak bukak KFC..

athirah_trah said...

bandar pusat tuh ade KFC dah????hahahaa..seyes dah lama nie aku xbalik msia nie....bgus2 ,sakng dak2 asrama tuh ade la tempat nak fly and mkn benda sedap skit...klu x pasar tani, pasar mlm ..tuje la..

aishah_conteng_je said...

ohmaigod!!
jengka yang kurindu dah ada kfc ke???