Monday, August 25, 2008

'Peraduan Teka Foto Merdeka 51'

31hb Ogos semakin hampir. Tahun ni Pak Lah cakap jangan bakar bunga api. Membazir katanya. Yang dulu-dulu tu tak membazir ke? Dah tak ada duit sangat ke sibuk nak berjimat sangat ni? Maka untuk menutup ketidakmeriahan gara-gara tak dapat tengok bunga api tu, Mati Pikiran!!! ingin menganjurkan satu ‘Peraduan Teka Foto Merdeka 51’. Hah, ada foto misteri di bawah ni. Tekalah. Amacam, ada berani?


(Apa ini? Cuba tekaaaa...)
PERATURAN
a) Semua pembaca Mati Pikiran!!! yang berumur 200 tahun ke bawah boleh menyertai peraduan teka foto ini, kecuali kakitangan serta keluarga Mati Pikiran!!!.

b) Setiap peneka boleh meneka lebih dari sekali. Kalau dah tak ada kerja sangat dan nak teka sepuluh kali seminit pun boleh.

c) Keputusan aku sebagai tuan punya Mati Pikiran!!! adalah muktamad. Sebarang carutan dan maki hamun aku buat pekak saja la.

d) Tekaan boleh di buat bermula dari anda membaca entri ni, sampai la aku dah bagi jawaban nanti. Tapi kalau tak puas hati dan nak teka sampai alaf depan pun, lantak anda la.

e) Setiap peneka yang berjaya menjawab dengan tepat memang la dapat hadiah. Kalau tak nak hadiah tu pun tak apa. Aku tak rugi walaupun tak untung.

HADIAH
Hadiah Utama: (jawapan sama betul macam aku)
RM51.00 (sempena 51 tahun merderka. Kalau 5000 tahun merdeka bankrap aku!)

Tempat pertama:
(Ni betul-betul tepat punya) Makan nasi di rumah sendiri tiap-tiap hari sampai mati. Tapi kalau nak makan di tempat lain itu anda punya pasal la.

Tempat Kedua: (Sipi-sipi punya tekaan)
Tidur di rumah sendiri setiap malam. Mana yang tak ada rumah sendiri pandai-pandai la
cari tempat tidur.

Tempat Ke Tiga: (Salah teka pun dapat hadiah!)
Mandi di rumah sendiri setiap pagi. Kalau malas mandi tak dapat la hadiah!

Hadiah Saguhati: (tak teka pun dapat hadiah? Mana nak cari insan mulia macam aku ni?)
Beli kuih sagu guna duit sendiri. Makan pun sendiri la. Kalau tak makan kuih sagu beli la
kuih lain.

Selamat meneka dan senyum-senyum selalu. Jangan garu-garu kepala lebih-lebih la. Kacang saja tu.

28 comments:

Ojie said...

aku rasa tu mcm gambar muncung binokular saja..
*aku tau kalo aku jwb betul2 pn ko mesti kasik pusing punya..so baik aku slhkan jawapan aku tuh awl2..*

Adry said...

Salam ziarah... macam kamera jak... hehehe

Ojie said...

aku lupa nk ckp aku jeles sama rambut panjang ko..teknik rebonding kah? ke guna jari pn boleh?
hahaha

sultan said...

tu kamera digital murah berteknologi rendah kn...

wokey... aku kunci jwpn aku tu...

S.YanaZ said...

Bro.,
apsal lu tak buat hadiah utama; MENJADI PASANGAN BLOGGER.

Perghhhhh!Mesti bersusun awekz jawab soklan lu.

*ahaks*

Kikuri-hime said...

Elehhh! Tu kan 'muncung' camera! Kan, kan, kan?...

Ape ni, hadiah sumer sendirik yg kasik... mane aciiii...

Qaseh.Darwisy said...

aku rasa tu lensa kamera digital versi malaysia punya..ciri2 dia bleh menangkap gambar dgn begitu jelas sbb mempunyai kuasa kuda 8.1 mega pixel..bleh zoooomm ikut mood dan bleh d bawa kemana2..

yay, mesti aku dapat adiah utama!!yeh, nk duet..nti aku bg no akaun aku eh bro...x perlu buat slogan ke?

hajime said...

hmm...
susah ni...
ni sure trick question ni...
isk...
(cube memikir secare mustahil tuk menjawab)

Redzwan Abdullah said...

Aku rase nie mesti gambar binatang tak berkaki, bermata satu dan bermuncung zirafah... Hurm...
Ape agaknye?
Aku rase gambar ular buta kacukan zirafah kot...
Betul tak?

rahimin idris said...

ojie,
ooooo, jawab main2 ye?
rambut aku baru sterika guna sterika arang ni! hahaha

adry,
kamera? hampir betolllll...hahaha

sultan,
muktamad? kahkah

s.yanaz,
hah, kalau betol jawab macaman? haha


kikure-hime,
haaa, sikit lagi nak betol hahaha
nak jimat belanja pos! haha

qaseh,
hahaha versi jerman laaa...

hajime,
kau kalau malas teka, baik pegi praktis fingering nu!

redzwan,
ni lagi sorang. mujur ko orang jerantut!

kuInaJentayutiara said...

itu kn lensa camera tp separuh aje sbb separuh lg ko dah telan...

akumasihdisini said...

nie kena bagitau kat cikgu sahrunizam nie...ko cuba mencipta sejarah lawak sempena merdeka ke 51...

denanz said...

gua tak mau teka. hahaha.

man_helang said...

ahh...aku cuba nak berfikir di luar kotak nih...ishhhh...apa ek...

l.i.f.e said...

agak musykil
kalau digital camera, amik gamba dari sisi mana eh :-?
*trick ngelak yg bijak*

poyotito's said...

camera samsung L100.

saya yakin betul,saya kunci jawapan saya.

zubeid said...

memandang kn ko nk bg hadiah kt sume..apa kate kalo ko bg klu tambhn..ada brape petak kosong yg perlu diisi??

NITA said...

min,

aku nak jawab..tp, aku takut jawapan aku sama tepat dgn ko!..aku xnak hadiah utama tu....tolong la..!! aku xnakkk!!!

yoshz said...

itu adalah gambar!
period.

Aku Yang Weird said...

Saya tak boleh menjawab soalan ni kerana umur saya dah lebih 200tahun.. tapi masih cun sbb guna SUSUK Dukun Dewangga!!! hahahaha ampun tuan tanah!

MUHAMMAD AZLI SHUKRI said...

la ni semua main teka meneka..

Don Balon said...

Alamak..
Yoshz jawab dulu da..
Itu "gambar sebahagian kamera"..
Made in Tong Kiat.

pipiyapong said...

hek eleh..ketuhar gelombang mikro..
keh dah tanya samerin.kalau salah, memang aok menipu..

rahimin idris said...

Kuinajentayutiara,
Hoh, ko ingat perut aku lori alam flora ke?

Akumasihdisini,
Sejarah lawak? Sejarah three stooges je yang lawak! Haha

Brodenanz,
Eleh, takut! Haha

Manhelang,
Eleh, sama cam bro denanz. Haha.

Life,
Hahaha nanti kau tau juga!

Poyotitos,
Nampok mek aok nok hadioh! Hahaha

Nita,
Hahaha aku dah tau ko memang tak dapat jawab!

Yoshz,
Salah, itu sebahagian dari foto! Haha

Akuyangweird,
Hahaha kau pakai susuk apa?

Muhammad azli shukri,
Hidup penuh terkaan!

Don balon,
Aok jangan ikut sangat laku yoshz tu.

Pipiyapong,
Aok peminat samerin fotograf ekkk…? Hahaha

l.i.f.e said...

isks..samerin tu org pahang yang menang jutaria tu kan?

poyotito's said...

samerin tu orang bandor pusat weiiiii

saat omar said...

senang sangat teka tekinya..nak jawap pun tak sampai hati.

rahimin idris said...

life,
aah, sedara poyotitos! haha

poyotitos,
betul sedara aok kan? haha

saat omar,
ele, tipu haha