Monday, October 5, 2009

Jawaban Tekaria 2009

Sam pun pulang bersama-sama lembunya. Hati Sam sayu. Kalau bukan mengenangkan azamnya mahu membaiki system jalanraya di Malaysia, mahu saja Sam minum Paraquat. Hari ini; Sam rasakan dunianya – bagai sudah kiamat.

Setelah mengandangkan lembu-lembu milik keluarganya itu, barulah Sam masuk ke rumahnya. Hari sudah hampir senja. Loceng di kuil di hujung kampong mereka itu juga kedengaran berdentang-dentung.

“Apak, lembu kita sudah tinggal sembilan,” kata Sam sambil menundukkan kepala.

“What!” Uncle Veloo yang bertuala kerana mahu mandi mlam, terlompat kerana terkejut bukan kepalang dan diikutilah pula dengan larian kencang macam Charlie Chaplin untuk ke kandang lembu.

Sam pula menurut langkah dari belakang.

“Deyyyy!!!!” Jerit uncle Veloo, “Sekarang kao kira semula, Sam. Kau kira semula!” arah Uncle Veloo dengan garang sebaik Sam terpacak di depannya. Muka Uncle Veloo cukup bengis dengan jari telunjuknya ditegakkan tak ubah seperti lagak Rajnikanth sebagai Padayappa.

“Baik apak. Kosong, satu, dua..” Sam mula mengira.

KELEPUK! KELEPUK! KELEPUK!

“Deyyyy, bodoh!! Ini lumbu kao kira dari satu la! Bukan kira mula dari dari kosong! Apa ingat ini nombor talipon ka, 012, 012???!!!” Uncle Veloo mengherdik anaknya – Sam yang bangang.

Sam menyapu kepalanya yang baru dibelasah apaknya dengan selipar. Cakap saja banyak, bikin kerja tak tau juga.



9 comments:

rahimin idris said...

amacam jawaban aku. mistik dok?

prebet sapu said...

haha...
gua masih terkira2 lagi..
cam aram!

mimie said...

mistik tak terkira..nak kena pok paler gak kot.

Fadh said...

xde aroh laa nie blog aok...klau blog koi lama dah koi delete...

terra said...

keh ingatkan aok dah lari ke India atau cuba minum Paraquat juga hahahaa
adeh, berapa banyak sel otak keh mati akibat mengetahui jawaban aok itu :P



p/s ehem... bakpo tok tukar lagi blog sedar x sedar tu ....

jo said...

mistik..mistik..
patut aku tak dapat jawap..

nak kena lempang?

rahimin idris said...

prebet sapu,
hehe gua ikut logik jawab hehe

mimie,
hehe pok la paler sam tu hehe

fadh,
hahaha blah la haha

ida,
sabau weh. nanti keh tukor. hehe

jo,
nak! slow je taw!

Redz da Tsar said...

ceit... keji...

rahimin idris said...

redz,
bawak bersabar ye? haha