Thursday, September 10, 2009

Membaca Taktik Produsen di Musim Perayaan

Iklan memang dahsyat memujuk. Itu memang fungsi iklan pun dalam bidang pemasaran. Dari iklan yang muncul bertubi-tubi juga terangkatnya jenama dan seterusnya menyihir pengikut setia yang perasan trendy lagi cool (baca: hamba kapitalis yang bahlol lagi buta ekonomi).

Tetapi seluar pelombong Levi’s memang hot sejak turun temurun. Ia oleh buat kutu jalan jadi henjut-henjut macam ada spring dekat tumit kalau pakai dengan but Legend. Kena pulak rambut macam Slash.

Pertengahan 80’an juga kebanyakan budak-budak mesti mahu stail masuk baju dalam seluar. Ada ‘key’ terjuntai dekat poket belakang. Sebab hendak tunjuk label Levi’s.

Tetapi Levi’s mahal. Oleh hal yang demikian, aku beli yang gantung dekat pekan sari saja. Mana reti bawak motor lagi hendak pergi jauh-jauh. Peniaga-peniaga masa itu pun hendak kata orang Malaysia macam bukan Malaysia pun. Lebih ramai ke orang asing. Sekarang pun macam itu jugalah. Kalau jual karpet pun ada peniaga yang nama Musharaf.

“Aku beli murah je. 15 ringgit je ni,” kataku petang itu sambil menunjukkan sehelai jean Levi’s pekan sari yang berwarna biru tua. Aku beli masa balik dari Sekolah Agama Rayat. Aku cadang mahu rendam klorok biar jadi lusuh. Lepas itu hendak titis air dalam bateri sikit dekat daerah lutut. Biar reput dan jadi kesan koyak-koyak sikit.

“Haik, murahnya? Aku beli dekat 30 ringgit. Itu pun macam-macam mimik muka aku buat masa tawar menawar. Mintak tengok!” kata abangku dengan muka tidak puas hati.

“Nah!” kataku sambil menghulur.

“Hoh, patut murah, tengok ni!” kata abang aku dengan mata membulat sambil menunjuk ke arah label merah tertulis secara menegak perkataan ‘LIVE’S’.

Raya tiba dan berlalu. Aku tak jadi pakai baju ‘Loudness’ masuk dalam seluar masa beraya. Tak sampai sebulan seluar itu juga, aku buat ‘uniform’ pergi masuk kebun getah tolong arwah ayah aku kutip sekerap.

16 comments:

Webmaster@Echam said...

hahhahah.. lawok aok... ketawa koi...

Fadh said...

kuikuikui...kena libas aok dek peniaga tue.

Don Balon said...

kuikui..
koi lagi la..
2 bulan lepas dengan bangga pergi kerja pakai tshirt UMBRO..
warna oren..
balik rumah anok sulung koi tanya..
"Abi..kenapa B dia ada dua??"..
Arghh..koi tepuk kepala..
patut la masa makan tengahari tadi budak2 MMU tu senyum2 je tengok koi..
bera weh..

Dzulkarnain Mohamad said...

don lagi teruk sampai x sedar pakey UMBBRO..haha

Don Balon said...

besor pulok tu tulisan..
patut la pekan sehari beranang juey 5 hinggit je..kuikui

Redz da Tsar said...

Pedooh je jenama ngarut2 nie....
Asal murah + dapat pakai sudah la

FastRi said...

rasanya jenama yg paling banyak ditiru adalah adidas. ada yang jadi adidang la, adibas dan mcm2 lagi

Kumprinx said...

hehe..
koman.

biskutrajin said...

hohoho...terkena ko

roslan jomel said...

Min,

Salam ramdhan dan SHRAF. Semoga majulah sukan untuk rokok nipah.

jo said...

hehehehe......

Hashim Zabidi said...

Rahimin, salam...

Selamat Hari Raya, maaf zahir batin.

Nad said...

samat ari raye wok...
hee

yoshz said...

Pernah pakai kasut Pumah?

selamat hari raya. kah kah!

Khairulhak H. said...

Yar.. aku pun ada jeans Live's - dulu buat raya. Sekali pandang memang perasan Levi's.

kikiEy said...

samat hari raya;)