Thursday, October 9, 2008

Senja Ini Sesudah Senja Itu

Sekarang ni asal masuk senja saja perut aku pun lapar. Masuk senja saja lapar. Tak tau la apa ke halnya. Periuk kenampakan macam bidadari yang melambai-lambai pun ada. Kena pula taktala azan berkumandang di udara. Nasib baik aku bukan muazin. Kalau tak memang semacam la pitching sebab perut se’eh.

Dulu-dulu mak aku memang tegah makan ketika nak maghrib sangat dah. Prentan iblis setan hantu apa kejadah segala kejahatan mula berkeliaran, kata mak sambil suruh mandi dan belajar ngaji Muqadam. Aku pun spontan ngaji sambil makan, “Alif Ba Ta, pak aji buta mata. Kak di atas ka, kak di bawah ki, kak di depan ku, KAKIKU. Ba di atas ba, ba di bawah bi, ba di depan bu, BABIBU!”

PANG!!!

Adoi, mak bagi obat sedas di punggung. Padan muka. Kecil-kecil dah macam lanun!

Kalau tiap-tiap bulan iblis hantu setan kena pasung bagus juga kan? Boleh makan waktu senja tiap-tiap hari.

Glossari

Se’eh: Kenyang melampau-lampau.

Prentan: untuk menunjukkan waktu/masa yang tertentu. Waktu utama kot. Aku syak perkataan tu berasal dari perkataan prime time.

32 comments:

alif-mikail said...

Bro Min..
hahahahaha.. itulah cam firaun perangai..

weh! rajinnya update.. orang buat email dulu.. check email ke.. telefon awek ke.. baru update.. ehhee

padelkopak said...

lu tahan la maghrib!!

gua asal subuh jep...lapa... abes nk wat camne??

farah sr said...

makan sambil ngaji??

adik-adik..
jangan terpengaruh ngan perangai dia nih..

biskutrajin said...

ni meme paut kene lompang kat montot neh...pang laju2 lagi sodap..ahah

akumasihdisini said...

orang cina jer setahu aku yang suka makan waktu senja...kononnya supaya makanan cepat hadam sebelum masuk tidur...aku tahu sebab kakak ipar aku cina masuk Islam...mak aku selalu gak bebel pasal dia...bebel belakang dia tapi depan aku...

Ojie said...

bang min, aku sehari xmkn pn xlapar..huhu

ko nih kecik2 dh tunjuk rebel..hohoho kan dah kene sedas..

Kikuri said...

Kan dah keneee..... Biasala. Aku masa kecik2 dulu, time maghribla aku mesti kene bebel.

tasikmerah said...

tapikan... aku rasa. kalau iblis hantu setan dipasung tiap2 bulan sekali pun... engkau tak berapa nk malaikat sangat pun...


he he.


lariiiikkkkkkkkkkk...

yanhashim said...

comel betul.

miezi said...

makan sambil ngaji? cam best :)

denanz said...

haha min. siap glosari lagi. menarik la bahasa omputih yang di"pahang"kan.

PRIMETIME = PRENTAN. haha.

kat kedah, dulu2 org tua isap rokok daun. bial muncul rokok dalam kotak, diorang katr "rokok sekerit". ni bahasa inggeris yg di"kedah"kan.

CIGARETTE = SEKERIT.

ada banyak lagi. boleh buat satu entri.

sultan said...

aku ni mmg jenis yg mkn mlm sblm magrib. mmg dr dl cam tu...




tp nnt mlm mkn skali lg. hihi...

yoshz said...

"Ulaaa ika patuk kaki kuu aduw bardaroh!"

[akibatnya berdiri satu kaki sampai waktu rehat. cilaka ustaz fauzi!]

♥~ir@~♥ said...

mak aku mmg pantang anak² dia makan waktu maghrib,,,

kalau aku jadi mak ko,,aku bg berdas² kat punggung ko tuh,,ekekeke

Hanim said...

Hehehe...cam kiut jer

wahyudimy said...

terer la kau mengaji.

Umie said...

periuk umah ko ade penunggu ke?..bole lambai2 cenggitu...huahuahua

mrblind said...

babibu..kuang ajo tul..kang dah kena sedas..

jom exchange link..

Jack a.k.a adDam said...

Ceyy...
Ke saje nak bgtau org enko tgh puase 6

Dzulkarnain Mohamad said...

mi, tinggal brape hari lagi kau nak raya?..hahaha..selamat berpuasa enam..

rugi sangat kalau x puasa enam ni..kau entrikan aje pasal kelebihan2 puasa 6..boleh jugak jadi medium dakwah..takde hal punya..

betul aku cakap ni..

kuIna Jentayutiara said...

apapn.. makan bila lapar
berhenti sebelum kenyang..

kalau rasa terlebih sedekah yer..

nasihat ikhlas nie..

DarabDua said...

kecik2 lu dh jd lanun.
nih dh besau apa jd?
haha~

fARHaNALiCiOus said...

mengaji.
teringat time kecik2, gi mengaji.
cam cumel je.

ibrahim_n said...

pren ten = prime time? hahhahaha

Radius.F said...

se'eh perut aku nih..

amacam?
betul tak?

ckin said...

wpun prangai cm lanun, ramai bebeno memuji ko comel la, kiut la..babil ngat aok ni mase kecik upenye bukan nye kiut...hahhaha

yanhashim said...

lagu saya sama cuma liriknya ditukar:

alif ba ta
pak aji mata buta
nak cium anak dara
tercium buntut kuda


kenangan kan?

rahimin idris said...

Alif,
Hahaha semalam kena datang awal. Banyak kerja. Updated dulu, pas tu pergi site.

Padel,
Buat-buat tidor semula la pas subuh! Haha

Farahsr,
Haih, hahaha. Teruk sangat ke gua ni?

Biskut,
Kau memang kejam! Hahha

Akumasihdisini,
Haih, orang melayu pu sama dah skang apa. Maghrib duk sembang kedai mamak lagi!

Ojie,
Hahaha kau tu diet sebab takut rendang!

Kikure,
Eleh, ni mesti mandi lambat kan? Hahaha

Tasikmerah,
Woi, lari la. Lastik aku boleh pergi 100km/j tau!

Yan hashim,
Comel ke? Mak cakap anak bertuah. Tapi dia bagi juga sedas! Hahaha

Mizi,
Memang best. Hahaha

Bro denanz,
Memang pun prime time. Moh = move. Dzul pakar bahasa pahang. Hahaha

Sultan,
Kau memang. Aku dah tau! Hahaha

Yoshz,
Ada lagi. Tapi tak sanggup aku nak buat. Takut kena panah petir!

Ira,
Macam mak tiri dalam filem melayu je ko ni! Hahaha

Hanim,
Hahaha kiut menda!

Wahyudimy,
Tere menda kena lempang cam tu.

Umie,
Tudung periuk pandai menari! Hahaha

Mrblind,
Hahaha nanti sy link ya. Banyak lagi saya tak link ni. Tak dan masa. Terima kasih pada yang link saya yang tak seberapa ni.

Jack,
Sumpah jack. Aku tak pose 6 lagi ni. Site aku teruk sebab nak buat clearance and finishing ni. Panas pula tu. tak larat bai!

Dzul,
Tak sempat lagi nak pose 6 ni. Tak tau la buat ke tak tahun ni. Kau buat?

Kuina,
Terima kasih. Dah masuk site?

Darab dua,
Lu punya komen memang best la bro. gua jadi blogger cam lu juga la kahkahkah

Farhanalicious,
Memang cumel. Kena bawa rehal. Kadang2 duduk atas rehal tu. pas tu cucuk kawan dengan duri landak! Haih.

Ibrahim_n,
Ye. Tak caya tanya aliff hahaha

Radius.F,
Kalau mentedarah kenyang sangat betul la tu. hahaha

Ckin,
Hahaha memang babil juga. Tapi kiut. Hahaha

Yan hashim,
Haaaa, betul la tu. aku lupa dua rangkap belakang tu! hahaha

poyotito's said...

wei min, lu bior betik prentan tu asal dia prime time? gua konpius.
tapi macam boleh jadi juga ni..

Redzwan Abdullah said...

macam nak popularkan loghat jerantut jer...
haha
tahniah...

Don Balon said...

Oooo..mau kasi popular loghat jerantut ya..
karanc abang D-z up loghat Pulau Tawor pengsan nok memaham ke... hehe

rahimin idris said...

poyotitos,
iye, prime time. aku dah diskus dengan dzul dulu.

redzwan,
dah orang jerantut, kadang2 tercakap juga. apa nak malu. haha

don balon,
buat je la. tapi kalau pekat sangat kena translate la kan. haha