Thursday, July 24, 2008

Pengumuman Kepada Kawan-kawan Blogger / Announcement For Friend-friend Blogger

(Version Language English After This Article)
Dah beberapa bulan aku berblog. Nampak macam mudah saja tulis blog ni. Tapi susah sebenarnya. Nak cari idea satu hal. Nak susun ayat pun masalah juga. Cari perkataan-perkataan yang benar-benar menggiurkan. Baru dapat terbit satu entri. Bahasa pun kena jaga juga. Seboleh-boleh walaupun bahasa aku macam bahasa majalah kartun, tapi aku nak hasilkan tulisan yang berseni. Aku sebenarnya kembali belek-belek tulisan-tulisan Allahyarham Malungun, Adi Alhadi, Akula MD, Matt Romeo dan banyak lagi tulisan macam ni di dalam majalah Gila-Gila yang aku simpan. Bahasa Melayu pun tak boleh tercemar sangat. Tak berapa bagus. Susah juga tu.
Tapi sambutan terhadap blog aku tak la hebat sangat buat masa ni. Biasa-biasa saja. Namun terima kasih juga kepada kawan-kawan yang rajin beri komen. Ada yang sangat membina. Dan ada yang sangat-sangat membina. Yang meruntuh tak ada lagi. Tapi kalau ada aku tak peduli pun. Lantak la.
Oh, ya. Dua hari ni aku ada nampak tiga orang pelawat dari luar negara. Masing-masing dari Great Britain, Jepun dan Indonesia. Timbul pula rasa kasihan. Pelawat Indon tu mungkin faham. Yang dua lagi tu entah la. Tak pasti pula mereka tu orang Malaysia yang berhijrah ke atau bukan. Jadi untuk lebih adil aku sediakan la juga entri dalam versi Bahasa Inggeris. Tujuannya supaya mereka tak anggap aku mencarut kepada George W Bush. Kalau orang asing tak faham juga nak buat macamana? Memang kena masuk kelas Bahasa Inggeris balik semula la orang Jepun dan Great Britain tu!

Perhatian: Sesiapa yang nak paut blog aku ni silakan. Dibenarkan sama sekali. Kalau boleh jangan malu-malu maklumkan pada aku. Nanti senang aku paut balik blog orang yang paut tu. Baru adil. Kalau nak paut tanpa beritahu pun tak apa. Aku tak marah pun. Malah aku ucapkan terima kasih banyak-banyak. Ok, blah dulu!
(Version Language English)
Done several month I berblog. See like easy just write blog this. But difficult actually. Want search idea one case. Want to arrange sentence also problem too. Search word-word which correct-corret ravish. New got publish one entry. Language also strike watch also. Secan-can although language I like language magazine cartoon, bat I want outcome transcription which artistic. I actually return operate on transcription- transcription Allahyarham Malungun, Adi Alhadi, Akula MD, Matt Romeo and many more transcription like this in magazine Mad-Mad which I save. Language Melayu also not can dirty very. Not how much good. Difficult also too.
Bat to receive toward blog me not la terrible very make time this. Common-common merely. Bat accept love also four friend-friend which industrious give comment. Have which very build. Have which very-very build. Which overthrow not have more. Bat if have I not to care also. Hammering down la.
O, yeah. Two day this I have see three people visitor from out country. Salty-salty from Great Britain, Japan and Indonesia. Emerge likewise sentiment pity. Visitor Indonesia too maybe understand. Which two more too who knows la. Not sure they that people Malaysia which emigration ke or not. Happen for more justice I ready la also entry in version language English. Objectivenya in order that they not to judge I obscene to George W Bush. If people foreign not understand also wand make how? Of course strike enter class language English back re la people Japan and Great Britain too!

Concern: Who-who want link blog I to sit cross-legged. Right equal semultiply. If can don’t shy-shy known to I. Stay easy I link back blog people which link too. New justice. If want link without give know also not what. I not hungry also. Rather I speak give love much-much. Ok, split first!

19 comments:

denanz said...

babababa. hahaha. aku ingat btul2 versi Inggeris.
hantuuuu!
aku pun nak "enter the mix" la.

S.YanaZ said...

I also ken understen litel-litel bit wen pepel talk-talk Inggelish.
I think your Inggelish vely-vely good maa...

Agh!Berpeluh beb!Berpeluh!

I wan to link your blog to mai blog,ken aaa...
Tenkiu.

HAMIDI BIN SARIF said...

i also good in bi , but i not hv space to publish my power and keteraan iii,, i hope deee can write moree in biii, i like it soooo muchcins

man_helang said...

bro...

ble ko buat posting nih, teringat aku waktu study dlu dlm kelas english...pensyarah tu tanya kat class mate aku 'where is your friend???' class mate aku tu org tengganu dgn selamba ganu dia jawab 'i weting-weting he no ka...' bantai pecah perut kami gelak...alih2 dia dpt anugerah dekan kami yg tukang gelak dpt 2nd degree...insap aku...

Dzulkarnain Mohamad said...
This comment has been removed by the author.
sultan said...

hahaha... wei... apasal version english the very the terabur...

Ojie said...

me olso can understand little-little..
me will support u in whatever u do or write because me like ur writing very2 much..
hahahaha..
kagum aku dgn diri aku..
kagum sbb aku bleh talk-talk in english la..

zubeid said...

ni baru betol punye translation malay-english!!
kalo 'terima kasih = thank you'.. mcm x betol jek...hua hua hua

rahimin idris said...

denanz,
hahaha jangan cemarkan bahasa melayu. cemarkan bahasa inggeris tak apa!

s.yanaz,
oh, yeah? haha. nanti aku link blog kau!

midi,
woi, aok cakap menda ni, keh tak reti? hahaha

manhelang,
ini entri aku paling bengap kot! hahaha

comment deleted,
hoi, ko siapa comment deleted? aku selalu jumpa nama ko. cepat kenalkan diri! hoi, comment deleted!

sultan,
tu belum terjemah ke bahasa hindi lagi tu. hahaha

ojie,
terima kasih. hah, ojie, apam balik dadam bahasa inggeris apa yek? apam return ka?

zubeid,
kalau aku jadi pensyarah b.i kau, aku bagi 4+++++ hahaha

ZulDeanz said...

Terima kasih kerana melawat blog saya, sebenarnya aku terlebih dahulu melawat blog bro kerana cara penulis dan cerita bro sungguh menarik

rahimin idris said...

zuldeanz,
terima kasih bro. jangan serik singgah lagi. kita kongsi pengalaman. bro punya pengalaman lagi banyak. aku suka cerita-cerita pengembaraan. tulis la dalam blog bro nanti yea!

yoshz said...

i link your blog wife my blog can?
your blog colour with my blog colour same but not u copy round - round. is u? i put your link so my blog have your blog.
thank you.

rahimin idris said...

yoshz,
woi, entah apa ko cakap ni? hahaha menyesal aku buat versi omputih.ok2, link la. nanti aku link kau punya blog pulak.

Redzwan Abdullah said...

salam alaik...
Memula aku terpandang komen kamu dalam blog En.Midi... Setelah itu aku menggatalkan tangan bukak profil kamu dan alangkah terkeranjatnye aku pabila melihat kamu seorang Jerantut... Maka, aku pun teruskan membaca...Aku respek la dengan kamu kerna menggunakan bahasa melayu (bukan bahasa Malaysia) yang betul... Dulu masa awal-awal aku tulis blog nak juga aku tulis gune bahasa rasmi tetapi,apakan daya, perkembangan teknologi Sistem Mesej Singkat berjaya menjadikan gaya bahasa aku gaya bahasa SMS yang tak keterlaluan... Ape2 pun, aku nak mohon permit untul memaut blog kamu...

rahimin idris said...

redzwan,
encik midi? kawan aku tu..budak kuala mai..penyokong kuat pak lah tu hahaha ok, nanti aku paut blog kau juga!

l.i.f.e said...

hahahaha..ya Allah...serasa mati nak memahamkan versi english kamu ni. neway, terai yang amat bagus :))

rahimin idris said...

l.i.f.e,
haha aku tak mau buat versi b.i lagi dah!

kikiEy said...

haha..

aku mahu buat kesimpulan!
pape pn,bahasa melayu is da best!

sape lg mahu daulatkan bm kalu bkn kita?
btl x?

rahimin idris said...

kikiey,
haha betul bangat! cakap indon plak aku hehe